Mijn levensverhaal

Jack van Oppen

We hebben best veel voor Brunssum bereikt en nu wil ik als Provinciale Statenlid ook veel gaan betekenen voor Brunssum/Parkstad en Limburg.

Doen wat nodig is

Mag ik mij, Jack van Oppen even voorstellen?

Ik ben 56 jaar geleden geboren en getogen in Brunssum en al meer dan 35 jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer. Mijn vader was mijnwerker en ik ben geboren in de Rozengaard in Brunssum (een echte mijnwerkers volksbuurt in die tijd).
Als NVM-makelaar Wonen en Bedrijfsmatig Vastgoed en Erkend Hypothecair Planner verdien ik mijn brood. Sinds 2020 werken wij nog met 6 personen bij OPS-advies Makelaardij.
In 2020 hebben wij een deel van ons bedrijf verkocht en richten wij ons nog uitsluitend op de makelaardij activiteiten.
Ik ben 35 jaar getrouwd met Elly en we hebben 2 uitwonende kinderen Melvin en Dionne en onze hond (Golden Retriever) Devil.

In 2019 ben ik gestopt als gemeenteraadslid bij de VVD in Brunssum. Gewoon omdat we geweldige leden hebben die dat stokje hebben overgenomen (Jaimy van Dijk, Tim Theunissen, Giovanna di Palma en onze dochter Dionne) en hier ook klaar voor zijn.
Een heel goed hecht team dat voor elkaar staat en het beste uit Brunssum probeert te halen. Ons motto is dan ook: “Alleen ben je sneller maar samen kom je verder”.
Daarnaast was ik bijna 20 jaar raadslid en ben ik ook nog een tijdje wethouder geweest in Brunssum. Een stille wens ging in vervulling toen ik in de Provinciale Staten Erik Koppe mocht opvolgen en dat smaakte naar meer. Maar bij de verkiezingen in 2019 had ik net te weinig voorkeursstemmen om gekozen te worden. Dat maakt ook dat ik er deze keer als lijstduwer echt voor wil gaan en hoop dat ik dit keer wel voldoende voorkeursstemmen weet te vergaren.

Ik zal dan graag de belangen van Limburg en natuurlijk ook van Parkstad en Brunssum goed bewaken.

Iedereen die mij kent weet dat ik een verenigingsmens ben in hart en nieren. Dus ben ik voor veel verenigingen en stichtingen al heel lang actief als bestuurslid en teamplayer. Een kleine opsomming om jullie een idee te geven:

  1. Al sinds 2008 voorzitter en nu penningmeester van Worldfestival Parade Brunssum (www.paradebrunssum.nl)
  2. Penningmeester bij het Heerengilde, de Heeren van Op gen Hoes
  3. Voorzitter sinds 2010 van de stichting Reanimatie estafette Limburg (www.reanimatie-estafette.nl)
  4. Voorzitter bij Brunssum War Cemetery (www.warcemetery.nl)
  5. Ledenraadslid van de NVM (www.nvm.nl)
  6. Penningmeester stichting muziekprojecten

Ik ben sinds 01 oktober 2022 gestopt als penningmeester van Kerkbestuur H. Gregorius de Grote in Brunssum wat ik meer als 25 jaar heb gedaan, ook ben ik lid en medeoprichter van Rotaryclub Brunssum-Onderbanken.

Met veel plezier steun ik diverse verenigingen met advies en denk ik graag mee. Zo heb ik recent nog meegedaan met het Maestro project van fanfare Sint Barbara uit Brunssum. Waarbij ik wel eerlijk moet bekennen dat mijn muzikale vaardigheden echt onder de maat zijn.

Uit mijn hobby’s blijkt wel dat ik maatschappelijk betrokken ben. Ik ben een liberaal in hart en nieren en van mening dat mensen zelf zoveel mogelijk hun keuzes moeten kunnen maken. De overheid moet alleen datgene regelen wat echt nodig is, dus geen onnodige regelzucht. Veiligheid is voor mij een belangrijk thema alsook werkgelegenheid en economie. Voor een gezonde economie is ook goed onderwijs nodig. Het is mooi om te zien dat er weer genoeg banen zijn. Een goede opleiding helpt jongeren op weg. Het is dan ook jammer dat Nature Wonder World niet doorgaat. Dit soort initiatieven moeten gesteund worden. Ze zorgen er immers voor dat er meer banen bijkomen vooral voor laaggeschoolde mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. Met zo een baan kunnen we deze mensen meer zelfredzaam en gelukkiger maken en minder afhankelijk van uitkeringen en voorzieningen waardoor onze gemeente ook in staat is om langer aan haar verplichtingen te kunnen blijven voldoen en zelfstandig te blijven.

Verder vind ik het van belang dat Brunssum groeit en zich ontwikkelt als gemeente, mooi nieuw ziekenhuis, nieuw Lindeplein, nieuwe Brikke Oave, nieuw centrum in Treebeek, een Schutterspark dat in ontwikkeling is (met het nieuwe klimbos en de doorsteek naar onze mooie Brunssummerheide), de aanleg van de Buitenring die nagenoeg gereed is en die voor een betere infrastructuur zorgt en voor meer natuur (door de extra natuurcompensatie).

Brunssum heeft echter ook een schaduwkant met vandalisme, criminaliteit en overlast. Daarom pleiten wij voor extra cameratoezicht op diverse plaatsen. Ik vind het beangstigend om te constateren dat mensen vaak de andere kant opkijken als ze weten dat er iets gebeurd dat niet kan of mag. In plaats van melding te maken accepteren ze als het ware verkeerd gedrag. Daarom is een buurt Whats App groep ook een goede ontwikkeling. Het ontwikkelt gemeenschapszin in de buurt. Mensen kijken weer naar elkaar om.

Ik geniet van de vakanties en ga graag met Elly naar het buitenland. We wandelen graag en zien meer in een doevakantie dan simpelweg liggen aan het zwembad. Genieten van een andere cultuur, het eten, de mensen. Daarom vind ik Worldfestival Parade Brunssum in Parkstad ook zo belangrijk. Sommigen zijn niet of minder in de gelegenheid om vakanties te houden of ergens naar toe te gaan. Voor hun brengen we de verscheidene culturen als het ware naar Brunssum. Zo kan iedereen genieten en zich openstellen voor onze mede wereldburgers. Het draagt bij aan respect en wederzijds begrip.

Het zou dan ook jammer zijn als zo een geweldig festival zou verdwijnen. Iets wat zo verankerd is met Brunssum en de regio. Honderden vrijwilligers die belangeloos uren in de weer zijn om dit festival voor de regio glans te geven. Wat mij betreft zal dat in ieder geval niet gebeuren.

Heel trots ben ik erop dat ik onlangs in Brunssum de Parelorde 2023 heb mogen ontvangen (https://www.zo-nws.nl/jack-van-oppen-ontvangt-parelorde-karnevalsroad) voor mijn inzet. De Parelorde is echt een publieksprijs voor een vrijwilliger die zich uitzonderlijk inzet voor een of meerdere organisaties en daarom voor mij heel waardevol.

Voor mij zijn vriendschap en relaties heel belangrijk omdat ik een mensen-mens ben. Elly en ik gaan graag op vakantie en struinen daarbij door musea waarbij geschiedenis mijn grote passie is, wandelen met de hond doen we ook zoveel mogelijk en een feestje met vrienden vieren doen we eveneens graag.

Daarom wil ik 4 jaar de kans krijgen om mij in te zetten voor Limburg (en Parkstad en Brunssum) in het bijzonder. De financiële positie van de Provincie Limburg is niet meer zo rooskleurig als zij ooit was. Het is belangrijk dat er de goede keuzes gemaakt worden. Daarvoor verwijs ik u naar mijn pagina PS2023.

Sinds 9 november ben ik door onze Gouverneur (Commissaris van de Koning) geïnstalleerd als Statenlid voor de VVD. Ik vind het heerlijk om ook nu eens in de keuken te mogen kijken van de Provincie en de Provinciale Staten. En eerlijk gezegd smaakt dit naar meer. Hoewel ik het nog steeds een voorrecht vind dat ik gemeenteraadslid ben in Brunssum spreek ik de hoop en verwachting uit dat men het mij gunt om mij in te mogen blijven zetten voor de Provincie. Ik heb het gevoel zo nog meer voor de gemeente Brunssum, de regio Parkstad/Beekdaelen en Zuid-Limburg te kunnen betekenen.

Jack van Oppen
Ondernemer / Makelaar